informatie oase Siwa

 
Up
Oase Bahariya
Oase Dakhla
Oase Farafra
Oase Fayoum
Oase Kharga
Oase Siwa
Cairo
Gilf Kebir
AlexandriŽ
Kaart Western Desert

 

 

Informatie Oase Siwa

 

De mysterieuze oase Siwa ligt verscholen in de onmetelijke Libische Woestijn niet ver (50 km) van de Libische grens. De oase bevindt zich in een zeer laaggelegen gebied, waarvan enkele gedeelten 60 meter onder de zeespiegel liggen. De oase is groot: ongeveer 80 kilometer lang en op zijn breedste punt 28 kilometer breed. Er wonen ongeveer 15.000 mensen. Door de afgelegen ligging is de sfeer in de kleine straatjes heel authentiek gebleven en is de eigen eeuwenoude cultuur behouden. Kleding, taal, tradities en gebruiksvoorwerpen zijn eeuwenlang onveranderd en lijken niet op die van de rest van de Western Desert. Men spreekt hier nog de eigen Berbertaal, vrouwen zijn zwaar gesluierd en mannen lopen allemaal in galabeya's.

Er zijn meer dan 300 bronnen, maar het water heeft een erg hoog zoutgehalte en is daarom voor de landbouw vrijwel nutteloos. Er worden dan ook alleen dadels, olijven en enkele groentesoorten verbouwd. Het meer is zo zout dat er geen vis meer in voorkomt. Ook de grond, waaruit bakstenen voor de traditionele woningen worden gemaakt, heeft een zeer hoog zoutgehalte. Het maakt de muren extra sterk, maar tijdens de uiterst zeldzame regenbuien lossen de brokken zout op en storten de huizen in. In 1986, toen het twee dagen aan een stuk regende, resulteerde dit in overstromingen waarbij gewassen werden vernietigd en huizen werden verwoest. Al eerder, in 1926, werd de oude stad Shali door regen beschadigd.

 

 

 

Bezienswaardigheden oase Siwa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shali

Slechts drie toegangspoorten geven toegang tot de oude stad Shali, waarvan de muren en huizen van leem en stro zijn gebouwd. De vesting werd in 1203 op de top van een heuvel gebouwd door 40 overlevenden van een aanval op het nabije Aghurmi en beschermde eeuwenlang de bevolking van heel Siwa. Het was de inwoners verboden om buiten de stad te bouwen en te wonen, om zich te beschermen tegen rovers. Zodat de stad zich toen de bevolking toenam alleen in de hoogte kon uitbreiden. Sommige van de uit met geÔmpregneerde baksteen gemaakte woningen hadden zes verdiepingen. In 1926 werden de huizen na 3 dagen hevige regen zo beschadigd, dat het niet meer bewoond kon worden en verlaten is. Alleen aan de rand worden nog een paar huizen door families bewoond. Maar u kunt de steile straatjes nog steeds verkennen. Het is erg bijzonder om er door heen te wandelen en naar boven te klimmen, waar vanuit u een schitterend uitzicht hebt over de oase Siwa.

 

 

Gebel al-Mawta (de doden-berg)

Op de dodenberg 'Gebel al-Mawta', zijn graven te vinden uit de 26ste dynastie (672-525 v. Chr.) en uit de tijd van de PtolemaeŽrs (323-30 v. Chr.). De Griekse invloed is zichtbaar in de decoratie van de graven. In het graf van Si-Amun uit de 3de eeuw voor Chr. is de dode, een Siwaan van Griekse herkomst, afgebeeld met zijn familie en de goden. De decoratie is een mix van Griekse en Egyptische stijlen. Zo is Si-Amun afgebeeld met een bleke huid, donker krullend haar en een donkere baard, wat wijst op een Griekse afkomst. De tombe is ook gedecoreerd met Egyptische afbeeldingen. De hemelgodin Nut is op de zoldering bij de ingang te zien. Osiris bij de ceremonie van de weging van het hart en spreidt de giergodin Nekhbet beschermend haar armen uit.

Deze graven zijn echter weer hergebruikt door de Romeinen en door de lokale bevolking. Toen de gevechten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog uitbreiden naar Siwa, schuilden de inwoners in deze graftomben.

Maar een aantal tombes hebben nog de prachtige grafschilderingen.

 

 

Tempel van het Orakel

De tempel van het Orakel werd tussen 570 en 525 voor Chr. (26ste dynastie) gebouwd op een rots die ooit het hart vormde van de nederzetting Aghurmi. Waarschijnlijk op de plaats van een ouder heiligdom dat was gewijd aan Amun en diverse lokale godheden. In de Oudheid was de faam van het orakel wijdverbreid. Het verhaal gaat dat de Perzische keizer Chambyses (525-522 v. Chr.) een leger van 50.000 man naar de tempel toestuurde om deze te vernietigen. Echter het leger is verdwenen in de woestijn tussen Kharga en Siwa.

Een paar eeuwen later, in 332 voor Chr., ging Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) naar de Tempel van het Orakel en vroeg raad aan de god Amun, nadat hij Egypte had bevrijd van het Perzische juk. Alexander wilde het Orakel raadplegen omdat Perseus en Heracles het zouden hebben geraadpleegd en Alexander wilde hen qua roem evenaren omdat hun beider bloed door zijn aderen stroomde. En zoals zij hun afkomst tot Zeus herleidden, zo had hij het gevoel van Amun af te stammen en hij wilde hiervan graag een bevestiging krijgen. Het lijkt erop dat Alexander's wens werd vervuld. De priester wilde hem in het Grieks begroeten met de woorden: 'O paidon' ('o, mijn zoon'). Maar omdat hij als Egyptenaar het Grieks slecht beheerste, zei hij: 'O pai Dios' ('o, zoon van God'). Alexander beschouwde deze woorden als een erkenning van zijn goddelijke afkomst. Overeind staan nog twee zalen en het heilige, waar Alexander het orakel aanhoorde. Het heilige gedeelte is gedecoreerd met afbeeldingen van farao Ahmose II (570-526 v. Chr.) die offers brengt aan Amoen, Moet en Chonsoe.

De nederzetting Aghurmi werd gesticht tijdens de Late Periode (664-525 v. Chr.). Aghurmi werd in de Middeleeuwen door BedoeÔenen aangevallen, en in 1203 werd een nieuwe nederzetting, Shali, gesticht.

 

 

Tempel van Amun (Umm Ubaydah)

Al wat rest van de tempel van Umm Ubayda (30ste dynastie) zijn een muur met bas-reliŽfs. De rest is in 1896 verwoest door een Ottomaans regeringsman die de stenen als bouwmateriaal voor andere gebouwen heeft laten gebruiken. De tempel is gewijd aan Ammon en werd tijdens het bewind van Nectanebo II (360-343 v. Chr.) gebouwd.

 

 

Alexander's Tombe

In 1991 kwam Siwa in het nieuws, de graftombe van Alexander de Grote zou gevonden zijn. De Griekse Liana Souvlatzi had het ontdekt. De tombe met Macedonische inscripties in het Grieks, is 55 meter lang en compleet met decoraties. Later bleek dat sommige inscripties niet goed gelezen waren, maar zij mag niet terug om het verder te onderzoeken. Waarschijnlijk behoorde deze tombe toe aan een Macedonische generaal. Misschien geeft deze tombe hints waar Alexander wel is begraven. Het is niet zeker dat Alexander is begraven in Siwa, al was dit wel zijn wens, dan wel in Alexandria.

 

 

Cleopatra's Bad

Het bad van Cleopatra (Ain al-Gubah) is een bekende bron in Siwa. U kunt hier lekker badderen, volgens de verhalen zouden Cleopatra en Alexander de Grote hetzelfde gedaan hebben.

Herodotus noemde in zijn 'Histories' dit het 'Bad van de Zon' omdat het water begon te borrelen tijdens de avond en dat het water overdag koel was. Echter het water heeft een constante temperatuur van 29˚Celcius; de temperatuur buiten en de waterbellen geeft de indruk dat het water gaat koken.

 

 

Oase al-Areg

De onbewoonde oase al-Areg ligt 125 km ten oosten van Siwa. Samen met de onbewoonde oasen Bahrein en Sittra maakt al-Areg deel uit van de Qattara Depressie en is niet zichtbaar vanaf de weg. Het heeft een zoutmeer en palmbomen en in het zuidwesten van de oase zijn tomben uitgehakt in de witte kalkkliffen. Sommige van deze tomben zijn bewerkt met tekeningen. De tomben dateren uit de 3de eeuw na Christus. De grond van deze depressie ligt bezaaid met nummelieten.

 

 

Great Sand Sea (Sahara)

De Great Sand Sea in Egypte is een immens en imposante zandduin keten in de wereld welke zich uitstrekt van oase Siwa tot de Gilf Kebir. Het gebied is 72.000 km≤ groot (zo groot als Ierland), zonder een druppel water. Het werd gevormd tijdens de quartaire periode. Sommige zandduinen zijn 100 meter hoog en lopen allen in een lijn van noordwest-zuidoost. De eerste Europeaan die in dit gebied op onderzoek uitging was de Duitse ontdekker Gerhard Rohlfs. In 1874, met een karavaan van 17 kamelen, doorkruiste hij dit gebied welke hij de 'Great Sand Sea' noemde.

 

 

Oase Qara

De verlaten vesting Oarat Umm el-Sughayar, of 'de kleine moeder', ligt boven op een heuvel. Net als Shali in Siwa werd Qarat Umm el-Sughayar onbewoonbaar door hevige regenbuien in 1986. Onder aan de voet van deze heuvel is het huidige Qara. Qara is het enige bewoonde dorp in de Qattara Depressie en er wonen ongeveer 300 mensen.

 

Home | Oase Bahariya | Oase Dakhla | Oase Farafra | Oase Fayoum | Oase Kharga | Oase Siwa | Cairo | Gilf Kebir | AlexandriŽ | Kaart Western Desert