informatie Western Desert

 
Up
Oase Bahariya
Oase Dakhla
Oase Farafra
Oase Fayoum
Oase Kharga
Oase Siwa
Cairo
Gilf Kebir
AlexandriŽ
Kaart Western Desert

 

Informatie Western Desert

 

wie van de Nijl heeft gedronken,

zal altijd terugkeren

 

(Egyptisch gezegde)

 

 

Egypte wordt wel de poort naar Afrika genoemd en ligt in de noordoostelijke hoek van Afrika. Het heeft een rijke historie die tot 8000 jaar terug voert. Dit blijkt uit de vele overblijfselen die vandaag de dag in het land te zien zijn en door de talloze opgravingen die nog steeds plaatsvinden.

 

Het land beslaat een oppervlakte van 997.739 km≤ en is daarmee ongeveer 25 keer groter dan Nederland en er wonen ruim 89 miljoen mensen. Egypte grenst in het oosten aan IsraŽl, golf van Akaba, Palestina en aan de Rode Zee. In het zuiden grenst het aan Soedan en in het westen aan LibiŽ. En in het noorden is de Middellandse Zee de natuurlijke grens. 

De levensader van het land wordt gevormd door de rivier de Nijl en is met zijn 850 kilometer de langste oase van de wereld. De Nijlvallei en de delta vormen ongeveer 10% van het totale landoppervlak, echter 90% van de bevolking leeft en woont in deze gebieden. De rest is woestijn, welke wordt gescheiden door de rivier de Nijl. Ten oosten van de Nijl is dat de Arabische Woestijn en ten westen de Libische Woestijn, ook wel de Western Desert genoemd en is een van het meest fascinerende uitgestrekte gebieden in de Sahara. CaÔro is het bruisende hart van Egypte waar 20 miljoen mensen wonen. De tweede stad van Egypte is AlexandriŽ, genoemd naar zijn stichter, Alexander de Grote.

 

Western Desert 

Herodotus noemde de oasen van de Western Desert 'eilanden der gezegenden'. De woestijnen in de Western Desert zijn schitterend en heel gevarieerd! De White Desert behoort tot de mooiste van Egypte. Zo droog als de woestijn is, zo vruchtbaar zijn de oases. Rond de onderaardse watervoorraden in de Western Desert zijn vele oases ontstaan, vele zijn echter onbewoond. In de bewoonde oases Bahariya, Siwa, Farafra, Dakhla, Kharga en Fayoum bruist het van het leven. Sfeervolle dorpjes met eeuwenoude lemen huizen, palmenplantages en akkers welke bewerkt worden door de lokale bevolking. Fayoum is eigenlijk geen echte oase, omdat het zijn water krijgt uit de Nijl en niet zoals de andere oasen in de Western Desert, uit de ondergrondse waterbronnen.

De oases van de Western Desert bieden een andere, maar zeker niet minder interessante kijk op het Egypte van lang vervlogen tijden. Er worden nog steeds archeologische ontdekkingen gedaan, zoals in oase Bahariya waar men in 1996 de Gouden Mummies ontdekte.

 

Het uitgestrekte gebied van het National Park Gilf Kebir ligt in het zuidwesten van Egypte en op de grens met LibiŽ en Sudan en is nog maar nauwelijks bekend. Dit gebied in de Sahara is ťťn groot openlucht museum met al zijn prehistorische rotstekeningen. De Great Sand Sea in Egypte is een immens en imposante zandduin keten in de wereld welke zich uitstrekt van oase Siwa tot de Gilf Kebir. Het gebied is 72.000 km≤ groot (zo groot als Ierland), zonder een druppel water. Mysterieuze landschappen van adembenemende schoonheid. Afrika's grootste depressie, de Qattara Depressie, ligt in het noorden van Egypte. Binnen de depressie bevinden zich zoutmoerassen, zacht zand, modder- en zoutvlaktes en verschillende opgedroogde meren, welke af en toe weer vollopen bij hevige regenval. Het laagste punt van de Qattara Depressie bevindt zich op 133 meter onder zeeniveau, en is daarmee het op ťťn na laagst gelegen punt van Afrika.

 

Home | Aanbod | Informatie | Western Desert Info | Over Ons | Contact | Foto Impressie